9 plekken waar huidkanker zich verstopt

9 plekken waar huidkanker zich verstopt

Als je dermatoloog deze plekken niet checkt op huidkanker, heb je een nieuwe arts nodig

Ik had moeten weten dat mijn bezoek aan de dermatoloog niet goed zou eindigen toen ik zijn werkkamer binnenkwam en het er nogal slordig uitzag. Dat moet een teken zijn geweest, deze man is niet nauwkeurig. Juist nauwkeurigheid heb je nodig als het aankomt op tekenen van huidkanker ontdekken. Na een handvol kwaadaardige moedervlekken en een basaalcelcarcinoom later, ben ik waakzamer geworden ten aanzien van mijn halfjaarlijkse controles op huidkanker. Dus toen ik een ongewone moedervlek op mijn derriere spotte (zelf controles zijn ook belangrijk ! ) wist ik dat ik er een dermatoloog naar moest laten kijken.

De dermatoloog keek op een standaard manier naar mijn armen en benen en vertelde me dat alles er normaal uitzag. ” Uhm, maar hoe zit het met de rest van mijn lichaam?”, durfde ik te stellen. De dermatoloog werd zichtbaar ongemakkelijk toen ik zijn mening vroeg over de moedervlek op mijn bips. Na een tamelijk oncomfortabel onderzoek werd ik doorverwezen naar de gynaecoloog — ik dumpte de arts en ging op zoek naar een professionelere dermatoloog voor het verwijderen van mijn moedervlek.

Gelukkig bleek de moedervlek goedaardig te zijn maar het zette me wel aan het denken. Op welke rare, gemene plekken zou huidkanker zich eigenlijk nog meer kunnen verstoppen?

Dus vroeg ik het aan Fabienne Prudent, International Trainer van Ericson Laboratoire. Haar belangrijkste advies? “Als je dermatoloog de volgende plaatsen op je lichaam niet checkt, zoek dan een andere dermatoloog.”

9 plaatsen waar huidkanker zich verstopt

1. Schedel
Melanomen op de schedel en de hals  zijn veel gevaarlijker dan melanomen elders op het lichaam.

2. Oogleden
5 tot 10% van alle gevallen van huidkanker ontstaan bij de oogleden. Vraag je dermatoloog ook daar te checken.

3. Mond
Als je een naar uitziende vlek rondom je mond langer dan 2 weken hebt, ga dan naar een dermatoloog of tandarts.

4. Onder je nagels
Bezoek een dermatoloog zonder naggellak zodat ook onder je nagels gekeken kan worden naar abnormale pigmentatie.

5. Lies
Als er niet gekeken word naar je lies, vraag het dan gewoon. Als de situatie ongemakkelijk wordt, zoek een andere arts.

6. Tussen je tenen
Het bewijs dat we werkelijk overal worden blootgesteld aan de zon. De helft van alle mensen met een diagnose van melanomen op de voet sterft binnen 5 jaar.

7. Kont
Je voelt je misschien niet overal op je gemak om je ondergoed te laten zakken maar bij een dermatoloog is het om een goede reden.

8. Onderarmen en lymfeklieren
Als melanomen uitzaaien begint het vaak hier..

9. Achter de oren
Zelfs als je haar lang is hebben ook je oren zonbescherming nodig.

Ook een gastblog schrijven? Meld je vandaag nog aan!

Author Info

Maaike

No Comments

Post a Comment