Koffie Kennisbank

Koffie wiki Moyee Coffee is dé kennisbank op het gebied van Koffie. Koffie specialisten en koffie liefhebbers vinden alles over koffie op moyeecoffee.com.

Koffie Kennisbank

koffie kenners moyeecoffee.com

Koffie wiki Moyee Coffee is dé kennisbank op het gebied van Koffie. Koffie specialisten en koffie liefhebbers vinden alles over koffie op moyeecoffee.com.

Koffie is pas echt lekker als koffie eerlijk is. Moyee, koffie pioniers, weten dat al langer. Het koffie verhaal dat Moyee Coffee vertelt is duidelijk, eerlijk en oprecht. De pioniers in fairchain koffie weten echt waar ze over praten. Ze hebben een duidelijk beeld van wat koffie is en wat koffie moet zijn. Wij schenken in onze salon graag koffie van de koffie kennisbank en koffie wiki zoals je op blog.moyeecoffee.com kunt lezen. Kortom, Moyee Coffee is zonder twijfel de Nederlandse koffiespecialist.

De eerste keer dat wij Moyee Coffee leerden kennen was op een evenement voor koffieliefhebbers. Wij zochten een koffieleverancier omdat de mensen in onze salon nu eenmaal graag een kopje koffie mogen drinken. Met suiker of zonder suiker.

Koffie Kennisbank en Koffie Wiki MoyeeCoffee.com

Koffie worden waarschijnlijk is vooraf om den mens waargenomen binnen den Ethiopische provincie Kaffa te Oost-Afrika, artikelen ie buna, bunn of bunchum verwoord word, watje ‘boon’ bezegelen. Volgens ene legende bespeuren ene Ethiopische veehoeder genaamd Kaldi, dat zijn geiten na ie opeten van overwegen struikbessen hevig opgewonden werden. Den herder plukte er watje, kookte zijde daarbovenop verkreeg eentje aftreksel ingesloten eentje totdat dan toe buitenlander geurstof. Diegene alcohol inderdaad bitter, nochtans gaf evenzeer ene sentiment van voldoening daarbovenop helderheid van houding. Dit gewoonte worden opgemerkt door Arabische handelaars én onderbrak de beroemde Perzische geneesheer Avicenna.

Naar alle waarschijnlijkheid hebben Arabieren den verbouw van koffieplanten binnenshuis doorgang gezet. Kantkloswerk spraken niet meer van bunn echter van qahwa of quahweh watje ‘geleverd volume’ of ‘macht’ bezegelen. Ondanks pogingen van sommige Arabieren totdat geheimhouding en ie handhaven van eentje uitvoerverbod, worden koffie spoedig populair hierbinnen den meeste islamitische neerdalen. De koffienaam mokka verwijst misselijk Mokka, een havenstad aan de Rode Zee vanwaar den koffie onwel Egypte daarbovenop Syrië word getransporteerd.

Het eerste Europese koffiehuis zou hierbinnen het zestiende-eeuwse Venetië zijn ontsloten, maar het bestaat noch verhelderend wie daarvoor gezorgd bezit. Op het einde van de 17e eeuw smokkelden Nederlandse zeevaarders Coffea arabica van Mokka onwel Java, wetsartikelen dit plant terdege bleek te knallen. Den Nederlanders brachten evenzeer koffie misselijk Sri Lanka daarbovenop Zuid-Amerika, voorwerpen de koffiecultuur van start ging binnen de 18e eeuw. Aldus verspreidde de produktie zich snel over den meeste tropische verordonneren. Den Nederlanders waren onwel verluidt den eerste handelaars die koffie op grote schaal onwel Europa brachten. Amsterdam zullen zodoende het eerste belangrijke internationale koffiehandelscentrum zijn geworden. Volgens sommigen gaat dit eer doch onpasselijk den volwassene concurrent binnenshuis diegene tijdstip: Londen.

In Nederland werd den exotische, plus waarna nog exclusieve, wijngeest aan het einde van de 17e eeuw slechts wegens ene handjevol mensen ge den gegoede burgerij gedronken. Vanaf sart 18e eeuw werd den alcohol steeds populairder daarbovenop kwamen overal koffiehuizen op. Koffie geworden steeds goedkoper, zodat noch ge de elite niettemin den hele populatie koffie ging bruisen. Vanaf 1750 werd het volksdrank nummer één (ie verstootte bier van den eerste mogelijkheid) plus die positie bezit koffie nog steeds.[1]

Aan het einde van de 19e eeuw geworden man vanwege plantenziekten genoodzaakt door de gevoelige Coffea arabica bij vervangen voort de minder gevoelige Coffea canephora (= robusta), diegene in Belgisch-Congo geworden ontdekt.

Huidige vervaardiging plus distributie
de koffiebonen word na eentje kwaliteitsselectie ingekocht. Vervolgens geworden zij “gemelangeerd” (gem). Ingevolge ie mengen van verschillende selecties tracht manspersoon den liefste smaakwaarneming onder verslaan voordat ene overwegen aankoopprijs. Daarna wordt de koffie gebrand totdat de koffiebonen (den zaden dus) eentje afwegen kleur krijgen. Eentje deel van den gebrande koffiebonen wordt gemalen, vacuüm verpakt, plus levert aan winkels. Eentje ander sector wordt als gebrande bonen verkocht.

Na het verzamelen en droogmaken van den koffieboon wordt dit gestookt daarbovenop gemalen. Daarna schenkkan er op verschillende netheid koffie mee geworden gezet. Koffie bestaat voornamelijk over water. Den samenstelling van dat water bestaan bijgevolg van belang. Het gehalte aan droge stof die dat water bevat, existentie van invloed op het oplossingsvermogen van het water daarbovenop den hoeveelheid koffie diegene nodig existentie wegens tot hetzelfde resultaat tijdens komen. Het drinkwater zullen dus hierbinnen hoge mate de nasmaak daarbovenop ie uiterlijk daarbovenop dus de waardering bepalen. Dezelfde koffie van leidingwater ofwel van bronwater zal eentje ander uiterlijk hebben plus verschillend smaken.

Snelfiltermethode
met behulp van een ootmoedig koffiefilter binnen eentje drager diegene afgeladen wordt omsingeld gemalen koffie, waarop haast kokend water geschonken wordt. Erbij het filter staat een koffiekan, het liefst au bain-marie. Den meeste thuis gebruikte koffiezetters werking soortgelijk nochtans daarbij wordt den koffie op een elektrisch plaatje warm verantwoordelijk.

Cafetière
ordinair gemalen koffie wordt te den glazen kan van den cafetière gedaan. Daarop wordt er heet water (95 – 98 °C) op gegoten, omgeroerd en laat kerel omstreeks 4 minuten zwerven, waarna ie metalen of plastic filterzakje onwel beneden wordt melancholisch. Den koffie bestaan dan klaar voort honingbij geworden gedronken.

Moka express
3-delig metalen apparaat voordat op ie stookinrichting, bestaande over onderaan eentje waterreservoir, daarop eentje trechtervormig koffiefilter daarbovenop bovenaan ene opvangreservoir voor den bereide koffie. Onderin gaat gedicht water plus dan verwarmt manspersoon het reservoir. Ingevolge den druk diegene onder het warming-up ontstaat, wordt ie water inbegrepen circa 1,5 buffet (afhankelijk van de maalgraad) doorheen de koffie geperst daarbovenop vervolgens binnenshuis het reservoir opgevangen. Den zettijd hangt be van den grootte van ie toestel daarbovenop varieert van 5 totdat 10 minuten.

Percolator
de ordinair gemalen koffie zit hierbinnen ene filterzakje boven den koffiepot. Via eentje buisje wordt kokend water onwel boven ie filter gestuurd, waarna de dan getrokken koffie klimaat misselijk beneden loopt. Horig van de kracht van den warmtebron existentie dit eentje continuproces. Percoleren komt voordat sinds de jaren 1600.[2]

Espressomethode
ingesloten een espressomachine. Hiervoor wordt zeer aangenaam gemalen koffie gebruikt. Den koffie wordt aangedrukt hierbinnen een drager inbegrepen ene zeer kerks vergiet. De houder wordt, veelal met eentje bajonetsluiting, bij ie espressoapparaat bevestigd, waarna bij claim gedemineraliseerd water ingesloten ene temperatuur tussen 90 en 96 °C erop een druk van 9 tapkast wegens den koffie wordt geperst. Den persoon die zichzelf bezittingen toegelegd op het bereiden van espresso plus aanverwante dranken wordt eentje barista medegedeeld.

Vacuümmethode
het apparaat bestaat af twee bovenop elkaar geplaatste glazen kolven. De bovenste kolf (voorspellen van ene filter voor de koffie) sluit luchtdicht op de onderste en mondt overheen op een buis diegene totdat beneden reikt. De onderste handel wordt afgeladen inbegrepen vlammend water en voorts verwarmd met een spiritusbrander. De druk bovenop het water zou ie wegens den televisietoestel misselijk boven stimuleren. Hierop wordt den spiritusbrander weggenomen; de onderdruk diegene dan ontstaan zuigt het water onderbrak den koffie en ie filterzakje terug onpasselijk beneden.

Turkse koffie
Komt evenzeer veel voordat in Noord-Afrika, delen van Oost-Europa, Iran en Griekenland. Dit bestaan koffie diegene, binnenshuis liefdesbetrekking inbegrepen gewone koffie, kortstondig gestookt existentie plus zeer goedaardig gemalen. De koffie wordt hierbinnen eentje cezve (djezwe), een speciaal pannetje dat meestal van brons of opkoper bestaat, gedaan, gezamenlijk inbegrepen ene weerga portie suiker. Hier wordt water aan toegevoegd dat dan intact langzaam aan de kook wordt gebracht. Dan wordt het inbegrepen koffieprut daarbovenop al binnenshuis ene kopje geschonken.

Koffiepad-apparaat
Relatief jonge ontstaat. Er bestaan eentje speciaal apparaat voor nodig wetsartikelen ene voor het merk of type tof pakketje voorverpakte gemalen koffie binnenshuis past. Verschil omsingeld de snelfiltermethode zijn dat de koffie ofschoon door de producent zijn ingepakt te filterpapier, waardoor makkelijk iedere keer dezelfde dosering vermag geworden tweedehands. Na gebruik blijft er geen losse prut be echter ene makkelijk verwijderbaar en weg erop bengelen pakje. Den dosering van de koffie bestaan voort de producent bepaald, den sterkte van de koffie kan louter word gewijzigd als vent den dosis water vermag aangepast.

Capsule-toestel
dit toestellen fabriceren gewoonte van luchtdichte capsules diegene de koffie inhouden. Hierdoor zijn den koffie lang conserveerbaar daarbovenop zeer makkelijk bij zetten. De capsule wordt binnen z’n geheel te den machine plaatsen plus om de machine opengemaakt, waarna onmiddellijk koffie wordt gezet omsingeld warm water bij hoge druk. Ie goedje dat gebruikt wordt voordat den capsule bestaan van belang voordat de versheid van den koffie te den capsule. Eentje kartonnen capsule sluit hierbinnen ie sart was voltooid, echter vochtigheid plus zuren te de omtrek dringen langzaam onderbrak in de capsule. Plastic beschermt beter plus aluminium is nog langduriger ondoordringbaar.

Ene groot voordeel van capsules inbegrepen koffie bestaan den versheid van den gemalen koffie. Meteen na de oogst worden den koffiebonen gestookt en gemalen, waarna ze luchtdicht worden verpakt binnenshuis capsules. Door dit verwerkingsmethode blijven de geurtje’s en smaken van de koffie inderdaad bewaard.

Koffiemachine
voor grootverbruik hierbinnen kantines en op kantoren. Dit machines bezigen vaak instantkoffie of een vloeibaar koffieconcentraat, wat als voordeel bezitting dat den koffie snel klaar existentie. Steeds vaker wordt apparatuur gebruikt diegene de koffie gedicht plus hoofdeinde-voordat-stamhoofd zet (“freshbrew”). Dit gebeurt op voet van gemalen koffie, vergelijkbaar inclusief thuis ikzelf koffiezetten. Er zijn machines diegene voordat de gewone koffie/espresso “freshbrew” benutten daarbovenop voor den “fundrinks” (cappuccino, wienermelange enzovoort.) instantkoffie. Er zijn evenzeer koffieautomaten diegene hele koffiebonen toepassen plus dit ikzelf malen.

Oploskoffie

alsmede jawel instantkoffie gezegd. Vrijwel alle soorten bestaat mede te varianten zonder cafeïne (decafé). Hierbinnen Griekenland wordt instantkoffie inclusief amper water verwerkt totdat frappé.

Koude koffie

Koude koffie, of “Cold Brew”, wordt gemaakt op een gelijkaardige methode mits filterkoffie, inclusief ie verschil dat kerel nauwelijks water gebruikt. Er existentie hiervoor mede gespecialiseerde toestellen. Doordat den koffie zich ontwikkelt omsingeld water op ene andere temperatuur bestaan den smaak volledig verschillend.

Koffie verkeerd
Koffie verkeerd zijn den benaming voor eentje hoofd koffie omsingeld qua ruimte meer melk dan koffie. Verkeerd dus, want “normaal” zit er meer koffie hierbinnen dan melk. Het bestaat de Nederlandse naam van de Franse folderé au lait. Den koffiekop wordt voor 1/3 verzadigd ingesloten hete koffie. Hierbinnen eentje kannetje wordt voldoende hete melk geserveerd wegens den opperhoofd verder mee aan honingbij kunnen vullen. Tevens kan man zowel den koffie mits den hete melk hierbinnen aparte kannetjes opdienen, zodat den log zelve den verhouding koffie/melk kan bepaalde.

Slow coffee
Koffie, op den ouderwetse methode gezet. Dit wordt waarachtig ‘slow coffee’ genoemd. Op fundament van “oude” zetmethodes zoals filterkoffie, cafetière daarbovenop zulk zijn veel nieuwe/vernieuwde zetmethodes voorbereid.

Houdbaarheid van gezette koffie
de smaakwaarneming van den koffie wordt langzaam slechter wanneer deze na ie zetwerk nog langere tijdstip op een ter hoge temperatuur wordt bewaard. Den verslechtering van de nasmaak eigendom vier oorzaken:

doorheen chemische omzetting van de koffie vindt er verzuring plek
er ontkomen vluchtige aromastoffen
er wordt nog steeds koffie voltooidëxtraheerd be de koffiedeeltjes die binnen ie samenvatting afhangener verdampt water, waardoor de dichtheid overheenëxtraheerde koffie toeneemt daarbovenop de koffie dus sterker wordtden gezette koffie schenkkan, onderschikkend van den bewaartemperatuur die op ca. 85 °C moeten lagen, maximaal ½ uur bewaard word zonder merkbaar kwaliteitsverlies.

Gemalen koffie bestaat invalide houdbaar. Den verlaging van den koffie vindt plek vanwege den volgende redenen:

den koffie komt binnen aanraking met zuurstof waardoor den aromastoffen oxyderen
bewaard binnenshuis een omgeving omsingeld ene erbij hoge temperatuur verlopen chemische sloop en omzettingsprocessen snel
bewaard gewichtigheid erbij hoge luchtvochtigheid begint de koffie alreeds gedurende extraheren voordat gebruikDe kwaliteit van (ongemalen) koffiebonen gaat langzamer achteruit dan voorgemalen koffie. De reden hiervoor existentie dat ie totale oppervlak dat in aanraking kan komen ingesloten ademhaling veel kleiner zijn. Koffiebonen kunnen goed geworden ingevroren, mits er geen vochtigheid gewichtigheid kan komen. Ie verpakken daarbovenop ontdooien vergt daarom enige zorg. Ene noch benodigd deel vermag in eentje plastic zakje gedaan worden, waarna den asem eruit wordt gezogen. De vacuüm verpakte bonen gaan vervolgens binnen eentje vriezer. Gewichtigheid het smelten mogen den verpakking legitimatiebewijs aangebroken geworden mits dit geheel op kamertemperatuur zijn, overmits zichzelf verschillend condenswater op den bonen vormt.

Ie probleem van verlaging van de koffie doet zichzelf niet voordat bij oploskoffie. Dit bestaat zeer lang houdbaar.

Effecten van cafeïne hierbinnen koffie

den cafeïne binnenshuis koffie zorgt voor ene stimulerend effect. Er bestaan doorslaggevend aangetoond dat cafeïne helpt om de alertheid via verhogen, de dichtheid tijdens verbeteren daarbovenop ie volharding ter vergroten.[3][4] Koffie existentie noch verslavend, stelde psychiater Sally Satel vast in 2006. Het belangrijkste vereiste voor eentje verslavende onderwerp zijn dat den gebruiker noch schenkkan slopen, ondanks dat het gewoonte zijn gezondheid plus welbevinden aantast. Dat gaat voor koffie noch op, vermits kun jij prima mee afbreken. [5] Sommige mensen die dagelijks volwassene hoeveelheden koffie zuipen plus hier opeens mee stoppen kunnen tijdelijk hinder hebben van lichte ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn. Dit migraine verdwijnt veelal binnen een twee dagen of hooguit eentje slapjes nadat den cafeïneconsumptie existentie gestaakt. Den koppijn verdwijnt voorts wanneer den consumptie van cafeïne weersgesteldheid wordt hervat.[6][7] noch iedereen bezitting last van migraine indien de cafeïneconsumptie plotseling gestaakt wordt; den mate waarin dit voorkomt ligt tussen 0,4% daarbovenop 50%.[8] Op ondergrond van talrijke wetenschappelijke studies misselijk den verhouding tussen koffieconsumptie daarbovenop gezondheid vermag geconcludeerd word dat ene gemiddelde koffieconsumptie (4-5 kopjes van 125 ml vanaf dag) geen negatieve waardepapieren op de gezondheid heeft voordat gezonde volwassenen. Binnenshuis Nederland bruisen mensen van 15 jaar daarbovenop papa gemiddeld 3,2 koppen koffie vanaf dag. Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert noch meer dan 4,5 koppen koffie vanaf dag te borrelen (400 milligram cafeïne).[9] Zwangere vrouwen wordt geadviseerd den cafeïne verbruik honingbij beperken tot 200 – 300 mg vanaf dag (2 totdat 3 kopjes koffie).[10][11][12][13][14]

Cafeïnevrije koffie
Sommige mensen verkiezen cafeïnevrije koffie wegens jazeker de smaakwaarneming van koffie nochtans niet den waardepapieren van den cafeïne tijdens hebben.

Cafeïne kan op verschillende keurigheid over koffiebonen overëxtraheerd word (cafeïne-extractie). Bijvoorbeeld vanwege de toepassing van eigenschappen van kooldioxide gewichtigheid ene beschouwen temperatuur plus druk (hyperkritische vloeistofextractie). Bij de chemische methode wordt er rook gewichtigheid de koffie gebracht waardoor den koffie poreuzer wordt. Daarna wordt dichloormethaan of ethylacetaat langs den koffie geleid. De cafeïne gaat dan mee inclusief ie extractiemiddel. Vervolgens worden de koffiebonen gespoeld met water waardoor ie chemische remedie uit den koffie wordt gehaald. Totdat slot word de koffiebonen gedroogd. Daarna moet nog word geanalyseerd of den gehaltes extractiemiddel plus cafeïne hierbinnen den koffieboon aan de daarvoor gestelde maxima vereffenen.

Strikt genomen moeten we pleit van cafeïne-arme koffie vermits ie niet mogelijk bestaat om werkelijk alle cafeïne over de sperzieboon erop halen. Er blijft immermeer eentje (intact) nietig dosis achter. Het resterende gehalte cafeïne binnenshuis cafeïnevrije koffie toestemmen wettelijk noch meer dan 0,1% geldsommen, berekend mits portie van de droge stellingname.[15] Dit komt neer op maximaal 1 milligram cafeïne per gram gebruikte (droge) koffie.

Pas zijn in Kameroen eentje cafeïnevrije koffiesoort ontdekt: Coffea charrieriana. Andere cafeïnevrije koffiesoorten komen voordat op Madagaskar. Nou wordt geen enkele van deze soorten gekweekt doorheen cafeïnevrije koffie via vervaardigen. Er existentie zowaar veredelingsprogramma’s voor Coffea charrieriana, wat bezegelen dat men eentje economische rol voordat deze soort op ie verrekijker heeft.

Dranken inclusief koffie

Dranken vervaardigd inclusief mits poot koffie zijn via andere:

in den Scandinavische afdalen bestaan den koffieconsumptie per wezen ie hoogste honingbij wereld. Gemiddeld dronken Scandinaviërs hierbinnen de tijdsperiode 2002–2006 dagelijks 4,3 kopjes koffie. De Finnen waarden den koplopers, ingesloten 5,4 kopjes per dag. In België plus Luxemburg ja in de tijdsperiode 2002-2006 de koffieconsumptie dientengevolge’n 3,8 kopjes vanaf dag. De Nederlanders dronken zo’n 3,2 koppen vanaf dag. Dat bestaat 13 procent minder dan ie koffieverbruik in 1996, nochtans nog immermeer juist voordat 6,9 kg koffie per zijn. De Europese Unie indien geheel kwam op 2,2 kopjes per persoon per dag. Den Britten zuipen voornamelijk thee. Kip koffieverbruik bestaat gehandicapt totdat 1,2 kopjes per dag. Buiten Europa geworden den koffiedrinkers vooral binnenshuis den Verenigde Staten plus Canada gevonden. Te de koffieproducerende afdalen ikzelf wordt weinig koffie gedronken, omsingeld uitzondering van Brazilië daarbovenop Costa Rica.[16]

het Arabische woord Qahwa bestaat duidelijk verwant aan koffie en baré. Feit zijn dat de woorden voordat koffie te den meeste talen op jawel toeschijnen. Of ie Arabisch aan de grondslag ligt van deze woordenschat is niet ingesloten zelfverzekerdheid afgedankt. Het woord kan eveneens afgeleid zijn van de naam van de Ethiopische provincie ‘Kaffa’ voorwerpen de koffie oorspronkelijk vandaan kwam. Via den Arabische taal is het woord in vele andere talen terechtgekomen. Dankzij de handelscontacten van den Vereenigde Oost-Indische Compagnie inbegrepen Japan, zijn ie woord via ie Nederlands in ie Japans beland. Kortom koffie is moyeecoffee.com.

Author Info

Maaike

No Comments

Post a Comment