Natuurlijke Cosmetica : Feit of Fictie?

Schoonheidssalon Eindhoven

Natuurlijke Cosmetica : Feit of Fictie?

Natuurlijke cosmetica is een term die links en rechts om je oren vliegt.  Je hebt vleeseters en vegetariërs. Maakt dat  de één beter dan de ander? Nee, het is een bewuste keuze.

En zo is het ook met cosmetica. Je kunt tegenwoordig uit zoveel merken kiezen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het kan zijn dat jouw voorkeur uitgaat naar 100% natuurlijke cosmeticaproducten, maar waarom? Is het omdat je hebt gelezen dat 100% natuurlijk beter is of omdat je er persoonlijk betere ervaringen mee hebt?

Het is namelijk niet zo dat natuurlijke producten ook gezonder, beter of veiliger zijn. Elke product, natuurlijk of niet ondergaat dezelfde testen en keuringen. Gelukkig telt voor elke vegetarier en vleeseter dat er binnen de EU geen cosmetica meer getest mag worden op dieren.

Natuurlijke cosmetica stoffen zijn niet altijd beter dan synthetische stoffen

Er zijn verschillende meningen over ‘natuurlijke producten’ maar natuurlijke stoffen zijn niet altijd beter dan synthetische stoffen. In de natuur vind je namelijk duizenden stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Natuurlijke oliën kunnen bijvoorbeeld ook allergenen bevatten en zorgen voor een reactie.

De veiligheid van een stof heeft alles te maken met de dosering

 Of het dan natuurlijk is of niet. Zoals ik eerder al zei ondergaan alle ingrediënten van een product dezelfde procedure. Geen ingredient ontspringt deze dans. Je kunt er dus gerust vanuit gaan dat de producten die grondig worden getest veilig zijn voor jou gezondheid.

Gelukkig is dit allemaal volgens de cosmetica richtlijn bepaald. Alle cosmetische producten uit de EU moeten veilig zijn voor gebruik anders mogen deze niet worden verkocht, en dit is toch wel een heel fijn gevoel.

Natuurlijke cosmetica wil nog niet zeggen dat het natuurlijke cosmeticaproduct ook 100% natuurlijk is

Wettelijke voorschriften voor “natuurlijke” of  “organische” schoonheidsproducten ben ik nog niet tegengekomen.  Er is dus geen minimumpercentage bepaald. Je mag dus al spreken van een natuurlijk product als er bijvoorbeeld maar 1 % aan natuurlijke stoffen in zit. Een natuurproduct zal wel voor het grootste deel uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Er is dus wel degelijk een verschil.

Hypoallergeen of dermatologisch getest is misleidend

Veel consumenten denken dat wanneer er hypoallergeen of dermatologisch getest op een huidverzorgingsproduct staat, dit dan wel beter zou zijn. Maar ook dat is niet altijd waar. Het geeft alleen aan dat er onderzoek is gedaan naar het product. Het wil dus niet zeggen dat dit product ook beter is dan andere producten.

[hr][hr]

Kun je iets met onze blogs?

[two_third_first]  Expert in huidverjonging en huidverbeteringWord lid van onze community, dan ben je als eerste op de hoogte van alles rondom huidverjonging en huidverbetering door huidtherapie.

Stien Kramer   Trainer Ericson Laboratoire Nederland

[/two_third_first]

[one_third] [contact-form-7 404 "Not Found"][/one_third]

Author Info

Maaike

No Comments

Post a Comment