Ontstekingsreactie van de huid

Ontstekingsreactie van de huid

Ontstekingsreactie van de huid. Iedereen heeft wel eens een ontsteking gehad en weet dat je hier lang last van kan hebben. We weten allemaal dat een ontsteking roodheid, warmte, zwellen en pijn veroorzaakt maar de meeste mensen hebben geen idee wat er nou echt in de huid allemaal gebeurt. En dat is ook niet niet zo gek het is namelijk best een complex proces.

Ericson Laboratoire speelt heel slim in op ontstekingen in de huid, maar om dat goed te kunnen begrijpen leggen we eerst uit wat een ontsteking precies is en wat er allemaal bij komt kijken. Een ontsteking is een reactie van het lichaam op prikkels van buitenaf of op beschadigd weefsel.

Ontstekingsreactie van de huid door 4 verschillende prikkels

• microbiologische prikkel – bacteriën, virussen en schimmels

• chemische prikkel – irriterende stoffen zoals bijvoorbeeld zuren of chemicaliën

• fysische prikkel – zon, warmte, straling etc

• auto-immuun reactie van het lichaam bij bijvoorbeeld reuma of Lupus. Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van het schadelijke stoffen in de huid en het herstellende van de ontstaande huidschade om littekens te voorkomen.

Vaak praten we over een ontsteking of een infectie terwijl dit twee totaal verschillende dingen zijn. Je kan het zien als dezelfde verwarring met een droge en vochtarme huid dat is ook niet hetzelfde. Niet alle infecties gaan gepaard met een ontsteking en niet alle ontstekingen veroorzaken een reactie.

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een slijmbeursontsteking in je schouder heb je een steriele ontsteking die wordt veroorzaakt door overbelasting.

Er zijn verschillende fasen van de ontsteking van de huid

  • Hyperemie – De doorbloeding wordt versterkt door vaatverwijdende stoffen zoals histamine en Bradykinine. We noemen dit ook wel vasoactieve mediatoren. In de haarvaten ontstaat een verhoogde doorbloeding en door de verwijding van de vaten komt er meer bloed in het onstoken weefsel waardoor het roder wordt en warmer.
  • Exsudatie – wanneer de vaatwanden van de haarvaten te doorlaatbaar worden treed er vocht vanuit de bloedbaan. Histamine en Bradykinine hebben hier invloed op en zijn dus niet alleen verantwoordelijk voor hyperdermie.

De vasoactieve mediatoren maken de openingen tussen de endotheelcellen grote en de druk in de capillairen(haarvaten) stijgt daardoor komt er meer vocht uit de bloedbaan dan normaal. Niet alleen het vocht verlaat dan de bloedbaan maar ook bepaalde eiwitten waardoor de druk verandert en er meer vocht achterblijft in het ontstoken weefsel. Dit noemen we ook wel onstekingsoedeem of een zwelling.

Infiltratie of diapedese van leukocyten (witte bloedcellen) uit de bloedbaan bij de ontsteking. De Granulocyten treden als eerste uit en daarna de macrofagen en plasmacellen. Dit gebeurt onder invloed van cytokines, meer informatie vind je in de blog wat zijn cytokines.

De cytokines worden afgegeven door de endotheelcellen bij de ontsteking. De leukocyten zorgen ervoor dat er fagocytose optreed en daardoor de dode vellen en ziekteverwekkers vernietigd worden. Doordat er zoveel verschilende typen leukocyten bezig zijn in het weefsel verhoogd de cellulaire activiteit waardoor er meer energie wordt gebruikt daardoor ontstaat er plaatselijk warmte.

Om de huid te herstellen is er proliferatie nodig van onder andere de fibroblasten

Niet alleen door de ontsteking kan er warmte optreden maar ook door de aanmaak van bloedvaatjes in het weefsel door de groefactoren. Het herstellende weefsel wordt ook wel granulatieweefsel genoemd en kan door door herstel rood kleuren. Wanneer de huid te beschadigd is en het weefsel niet herstelt kan worden ontstaat er een litteken.

De huid die ontstoken is kan dus veel pijn doen en is niet snel genezen. Om de processen in de huid te activeren of te remmen adviseren wij bij ontstekingen de Derma Calm behandeling. Deze behandeling wordt ingezet bij acne, couperose, rosacea, gevoeligheid en eczeem.

Kijk voor meer informatie en een uitgebreid filmpje van de behandeling voor de gevoelige huid.

Het is belangrijk dat wanneer je één van de bovengenoemde klachten hebt je naast de behandeling ook de thuisproducten gebruikt. Op die manier kun je elke dag je huid voorzien van de juiste ingrediënten die jou huid kalmeren en de ontsteking remmen.

Meer weten? Vraag een Ericson Specialist om meer informatie en een gratis huidanalyse om de ontstekingen van je huid te remmen.

Author Info

Maaike

No Comments

Post a Comment