Hoe en wat over pigment en melanine

Hoe en wat over pigment en melanine

Pigment doet je , als je zo naar buiten kijkt,  zomer al bijna vergeten. Mogelijk herinnert slechts je bruine kleurtje je nog aan het mooie weer. Dat je bruin wordt door de zon dat weet iedereen maar hoe dat nou precies gebeurt dat is voor veel mensen een raadsel. We gaan je proberen duidelijk te maken wat er in je huid gebeurt en waarom het belangrijk is om je  huid te beschermen tegen de zon.

HOE EN WAT OVER PIGMENT EN MELANINE

Je huid kleurt bruin door de aanmaak van melanine, dit is een kleurstof die de kleur van je huid bepaald. Melanine word aangemaakt door je pigment cellen. Deze cellen noemen we Melanocyten. Pigment beschermt je huid ook tegen UV-straling

Zodra de zon op je huid schijnt gaan je melanocyten meer melanine aanmaken, Dus word je bruin. Helaas gaat dit proces niet bij iedereen even gelijkmatig en kunnen we pigmentvlekken ontstaan. Vaak ontstaan pigmentvlekken in het gezicht, handen, armen en decolleté, de plekken die veel aan de zon worden blootgesteld.

WELK SOORT PIGMENTVLEKKEN HEB IK?

Dit is denk ik wel aardig duidelijk, maar wat voor soort pigmentvlekken heb jij?
Nu, om je daar een duidelijk beeld van te geven leggen we de verschillen uit.

Ouderdomsvlekken

Als je ouder wordt kan het zijn dat de gelijkmatige verdeling van je pigment wordt verstoord. Door dat er ophopingen van pigment ontstaan ontwikkel je ouderdomsvlekken. Deze pigment vlekken komen vooral voor op de handen en het gezicht. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel één of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.

Sproeten
Sproetjes zijn kleine lichte vlekjes die vaak voorkomen bij blond en roodharigen. Sproetjes komen vaak voor op het gezicht of op de schouder. Ook bij sproeten heeft zonlicht invloed op de kleur en de hoeveelheid. Als jij sproetjes hebt dan weet je dat je sproeten in de zomer vaak mee zichtbaar zijn dan in de winter. Sproeten kun je erven van je ouders, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Sproeten zijn ongevaarlijk je moet je huid wel heel goed beschermen tegen de zon. Sproeten kunnen door verloop van tijd minder worden of zelf helemaal verdwijnen.

Café au lait | aangeboren pigmentvlekken
Weet je wat voor kleur koffie met melk heeft ? Nou deze kleur heeft de cafe au lait vlek. Deze vlekken kun je al vanaf je geboorte hebben en worden iets donkerder als je ouder wordt. De kans dat jij een Café au lait vlek hebt is vrij groot, het komt voor bij 0.3-0.5% van de kinderen is bij de geboorte 1 café au lait vlek aanwezig, bij kinderen met een donkere huid kan het oplopen tot 15-18%. Op kinderleeftijd neemt dit toe naar circa 13% voor de blanke huid en 27% voor de donkere huid. Ze zijn goedaardig. Ze groeien vaak met je mee. Café au lait vlekken zijn meestal ovaal van vorm en komen voor in alle afmetingen.

Kleine moedervlekjes
Bijna iedereen heeft wel een moedervlek. Het gemiddelde ligt zelf op 25 stuks per persoon. Moedervlekken worden zichtbaar door dat de pigmentcellen opeenhopen en zijn goedaardig.
Naast normale, goedaardige moedervlekken bestaan er nog onrustige moedervlekken en kwaadaardige moedervlekken (melanomen). Onrustige moedervlekken zijn goedaardig, maar kunnen soms voorlopers van het melanoom zijn.

Pigmentvlekken in littekens of acne – post-inflammatoire hyperpigmentatie”
Pigmentvlekken door bijvoorbeeld  eczeem, acné, psoriasis, waterpokken, schaafwonden, brandwonden en snijwonden kunnen een donkere litteken achterlaten. Dit is een pigmentstoornis, dat meestal vanzelf overgaat.. Als je huid beschadigd dan komt er teveel melanine vrij in het wondje. Bij de één trekt dit na verloop van tijd weer weg en bij de ander helaas niet. Blootstelling aan zonnestralen maakt de donkere littekens alleen maar erger. Mensen met een donkere huid hebben meer kans op deze pigmentstoornis hun pigmentsysteem is actiever.

Zwangerschapsmasker –  Melasma
Yes je bent zwanger en NO je wil absoluut geen zwangerschapsmasker.
De pigmentvlekken die tijdens je zwangerschap ontstaan noemen we een zwangerschapsmasker. Omdat je zwanger bent maakt je lichaam zwangerschapshormonen aan. Door deze verandering in de hormoonhuishouding wordt de aanmaak van pigment in de huidcellen verstoord.
Een zwangerschapsmasker komt vaak voor op het voorhoofd, op de wangen en rond de mond. Om pigmentvlekken of een zwangerschapsmasker te voorkomen is het belangrijk om tijdens een zwangerschap en ook in de maanden daarna, de huid goed te beschermen. Gebruik hiervoor eenzonneproduct met een hoge factor. Gelukkig verdwijnt een zwangerschapsmasker meestal vanzelf, dit kan wel een tijdje duren. Net zoals de zwangerschapspondjes 😉

In de medische wereld wordt het ontstaan van een zwangerschapsmasker in verband gebracht met een gebrek aan foliumzuur. Om de kans op de pigmentvlekken iets kleiner te maken, is het dus verstandig om te zorgen dat je hiervan genoeg binnenkrijgt.

WAT KUN JE DOEN AAN PIGMENTVERSTORINGEN?

Natuurlijk is de juiste verzorging essentieel in dit geval.  Wat Ericson Laboratoire onderscheid van alle andere merken is dat de producten werken te hoogte van de DNA-genen in de kern van de melanocyten. De producten uit de Perfection lijn werken dus aan het begin van het pigmentatieproces.

Met 2 hoofdingrediënten pakt Perfection pigmentvlekken aan:

  • O.D.A.white® remt op genetische wijze de aanmaak van melanine en maakt je huid lichter.
  • Lumiskin® heeft een versterkende werking op O.D.A.white®. Lumiskin® wordt gevormd door een natuurlijk molecuul, Diacetyl-Boldine. Dit wordt verkregen uit de schors van een Chileense boom.

Perfection heeft vanzelfsprekend ook een beschermende werking. In de producten van Percetion zit namelijk ook een zonnefactor om je huid te beschermen tegen de zon.

TIPS
Zorg dat altijd, dus in de lente, zomer, herft én winter beschermt met een beschermingsproduct met een hoge factor.

De straling van de zon is schadelijker dan je denkt.  Ga liever niet onder de zonnebank, of lang onbeschermd zonnen.

Het niet verstandig om je parfum op te sprayen voordat je in de zon gaat. Sommige parfumbestanddelen kunnen namelijk pigmentvlekken veroorzaken.

Author Info

Maaike

No Comments

Post a Comment